Start
Start
Start
Start
Start
Start
Koppeling naar Aikikai Doushi

Rhoon / Zwijndrecht

06-295 82 469

info@aikidorhoon.nl

info@aikidozwijndrecht.nl

06-295 82 469

Adres:

op Dinsdag

Wakai Hasu dojo

Wijkcentrum Xiejezo

Grote beerstraat 10

3331 TB Zwijndrecht


op Woensdag en Vrijdag

Shiro No Kai dojo

Sportcomplex de Omloop

Omloopseweg 5e

3161 RE Rhoon

Lestijden:


Dinsdag     19:30 - 21:00 uur

Woensdag 19:30 - 21:00 uur

Vrijdag      19:30 - 21:00 uur

Aangesloten bij Aikikai Aikido Doushi

Aikikai sectie onder Aikido bond Nederland

Rhoon / Zwijndrecht

1964

De Japanse grootmeester Nobuyoshi Tamura emigreerde naar Europa samen met zijn vrouw en hij richtte later een eigen dojo op in het Franse dorp Bras.

1973

De Haagse budoka Dick de Wit had de Nederlandse studiegroep Circle Bushido opgericht, waar aikido werd beoefend met behulp van diverse boeken in een tot dojo omgebouwde winkel van een bevriende judoka. Deze kleine dojo was gevestigd op de Beeklaan te Den Haag.

De volgende pioniers waren destijds op de (nogal kleine) mat aanwezig: Dick de Wit, Jan van Brakel (Vz. BBN/JBN), Nico Kroon, Peter Bacas en zeker niet te vergeten José Fortunato dos Santos, de stichter van Tenchigowa.

In deze periode haalde Dick de Wit de aikidoka's Edgard Schelstraete en Jean Baptist Dedobbeleer (leerlingen van Nobuyoshi Tamura) van de Belgische Cercle Bushido naar Nederland.

Ook begon Dick de Wit met het geven van workshops met als doel het aikido nog verder te verspreiden. Diverse hedendaagse veteranan werden toen lid en begonnen met aikido, onder andere: Peter Gerrits, Ton Zwalve en Willem Wiersma.

Circle Bushido Nederland (CBN) organiseerde een stage met de eerste Doshu Kisshomaru Ueshiba in de Haagse sporthal Overbosch met als doel om het aikido in Nederland verder te promoten.

1974

De Japanse grootmeester Nobuyoshi Tamura, destijds technisch directeur van Europa, gaf zijn eerste stage in Nederland. Door zijn komst werd daadwerkelijk de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van aikido in Nederland. Later kwam hij maandelijks terug naar Nederland om een stage te geven.

Door bepaalde omstandigheden onstond er een splitsing tussen Dick de Wit en de resterende groep, waarbij Edgard Schelstraete, Jean Dedobbeleer en José dos Santos meegingen met Peter Bacas. In deze periode na de splitsing met Dick de Wit was José dos Santos geruime tijd de enige docerende (hoofd)leraar, maar later ontstonden er door bondsgerelateerde redenen weer twee groeperingen. Eén groep wilde een zelfstandige aikidobond oprichten, terwijl de andere groep bij de Budo/Judo Bond Nederland (BBN/JBN) wilde blijven. Nobuyoshi Tamura gaf zijn voorkeur aan de BBN/JBN en verhuisde mee met hen naar Nieuwegein.

Veel judoleraren gingen ook Aikido lessen geven, omdat zij al georganiseerd waren en een lerarenopleiding hadden was de judobond de eerste organisatie in Nederland die Hombu erkenning kreeg.


Peter Bacas sensei had een grote wens, namelijk een eigen huis voor Aikido.

Tijdens een 3 uur durend betoog tijdens een vergadering van de IAF verdedigde hij deze droom.

Dit monde uit in de oprichting van de NCAF onder technische leiding van Kanetsuka shihan geassisteerd door Fujita shihan.

1997

Peter Bacas richt samen met Charles Kientz, Lex van Teeffelen en Ernesto Ladavas de  Culturele Aikido Bond Nederland ( CABN) op..

Technisch directeur van de CABN werd Masatake Fujita shihan, 8e dan Aikikai.

2002

De nieuwe groep van aikidoka's verkregen hun NOC/NSF lerarencertificaten, onder andere: Ernesto Ladavas, Armando Braat, Charles Kientz, Wim Moddejongen, Marco van der Wal, Vincent van den Heuvel en René Samson.

2005

Jean Baptiste De Dobbeleer sensei, 6e dan Aikikai overlijd. Maitre DeDobbeleer was jarenlang gastdocent van de CABN.

2006

Tijdens een lenteschool van de CABN komt Peter Bacas sensei, 6e dan Aikikai te overlijden.

2009

Op 14 en 15 november kwam de tweede Doshu Moriteru Ueshiba naar Nederland om een grote landelijke stage te geven in Almere, dit om de oprichting te vieren van Aikido Nederland. De stage werd druk bezocht door aikidoka's uit diverse landen in Europa en was een groot succes.

Aikido Nederland trad toe tot NOC/NSF om de belangen van alle (aangesloten) Aikidoka's te behartigen en Aikido te promoten.

2010

Een geplande stage van Nobuyoshi Tamura in Nederland werd afgelast wegens gezondheidsredenen. Helaas kwam niet lang erna op 9 juli het trieste bericht, dat Nobuyoshi Tamura Shihan op 77-jarige leeftijd in het Franse dorp Saint-Maximin-la-Sainte-Baume was overleden.

2014

Karl Friederich Leisinger sensei, 7e dan Aikikai overlijd. Leisinger sensei was jarenlang gastdocent bij de CABN.

Masastake Fujita shihan, 8e dan Aikikai komt te overlijden

2018

Eind 2018 wordt Aikikai Aikido Doushi opgericht door dojo's uit Delft, Amsterdam, Heiloo, Rhoon en Zwijndrecht.

2019

Aikikai Aikido Doushi gaat live    www.aikikai-doushi.nl

In Juli komt de Hombu dojo-cho MItsuteru Ueshiba naar Almere om de viering van 60 jaar Aikido in Nederland luister bij te zetten.

2021

Aikikai Aikido Doushi wordt een zelfstandige Aikikai sectie onder Aikido Bond Nederland.

Fred Veer promoveert als eerste vanuit Doushi tijdens de Hombu Dojo Kagami Biraki tot 5e dan Aikikai.

2022

Jan Lieffering, Rob Conradi en Lex van Teeffelen promoveren tijdens de Hombu dojo Kagami Biraki tot 6e dan.

Aikikai Aikido Doushi heeft nu 4 rokudan leraren!

  

Mitsuteru Ueshiba

1981

Hombu dojo dojo - cho

Moriteru Ueshiba

1951

Huidige Doshu

Kisshomaru Ueshiba

1921 - 1999

2e Doshu

Morihei Ueshiba  O' Sensei

14-12-1883 - 26-04-1969

Oprichter